Wall of Fame of Wall of Shame? Hendrik VIII

Hendrik VIII

Hendrik VIII

Hendrik VIII is berucht en beroemd vanwege 2 dingen:

1. Hij was buiten proportioneel in alles: een enorm gewicht op latere leeftijd, een extravagante levensstijl, zijn wreedheid en natuurlijk zijn vrouwen die elkaar rap opvolgden en niet altijd een zachte dood stierven.

2. Aan de andere kant vonden er tijdens zijn regeer periode belangrijke politieke, economische en godsdienstige veranderingen plaats, die de maatschappij gevormd hebben tot wat het nu is.

Wie waren eigenlijk de Tudors?
Het was een familie die Engeland regeerde tussen 1485 en 1603. Het begon met Hendrik VII en eindigde met Elizabeth I, de dochter van Hendrik VIII en Anne Boleyn.

Tudor Rose

Tudor Rose

Hendrik VII Tudor trouwde met Elizabeth of York en zo werden de twee elkaar beconcurrerende families verenigd: De witte roos (York) en de rode roos (Lancaster)werden samengevoegd tot de gemengde wit-rode Tudor roos. Een slimme zet!

 

 

De mooie benen van Hendrik VIII

De mooie benen van Hendrik VIII

Was Hendrik VIII zo’n aantrekkelijke man, dat zo veel vrouwen voor hem vielen?

Tot zijn 40e was dat zeker het geval. Hij was lang, goed gebouwd en atletisch. Hield van sport, was charismatisch, energiek en charmant en hij was een belangrijk man, wat natuurlijk ook bijdroeg aan zijn aantrekkelijkheid. En….. hij had mooie benen, wat in de 16e eeuw een enorme pré was voor mannen!

In 1536 viel hij van zijn paard, zijn been werd beschadigd en de eindeloos lange rij kwalen begon, waarvan de ergste de ontstekingen aan zijn benen waren.
Dit was het begin van het einde voor hem en doordat hij nauwelijks meer bewoog, werd hij een zeer corpulente man, die niet meer zo aantrekkelijk was voor zo veel vrouwen. Ter illustratie: zijn borstomvang was 144 cm en zijn taille 131 cm!

Waarom trouwde Hendrik zo vaak?

Het centrale motief was eigenlijk dat hij het als een van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden beschouwde om een mannelijke opvolger
te produceren, die hem probleemloos op zou kunnen volgen als hij stierf en zo de mannelijke lijn voort zou kunnen zetten.
Een dochter werd beschouwd als een probleem of in ieder geval een risico omdat als zij trouwde met een buitenlandse koningszoon of een zoon van een buitenlandse adellijke familie, die familie de macht over zou nemen.

Katherina van Arragon

Katherina van Arragon

Hendrik was 17 toen hij met Katherine van Arragon trouwde en ze was al snel in verwachting van hopelijk een zoon.Het was echter een dochter en
de zwangerschap eindigde met een miskraam. Er werden nog 3 zonen geboren, maar zij stierven allemaal binnen het jaar. Toen kwam Mary op de wereld, maar ja het was een meisje en dat telde niet zo. Na haar volgde er nog 1 zwangerschap, maar ook die eindigde in een miskraam.

Het was toen al wel duidelijk, dat zij op haar leeftijd (40 jaar) geen broodnodige zoon meer zou baren, wat nu?

Er werd een list bedacht om het huwelijk te kunnen ontbinden: Katherina was voor ze met Hendrik trouwde eerst getrouwd geweest met Hendriks oudere broer, die stierf.  Dit werd aangegrepen om het huwelijk te ontbinden, want de broer mocht volgens Leviticus 18.16 niet met de vrouw van zijn broer trouwen.
Het gebrek aan een levende zoon was de straf dat dat toch gebeurd was.
Gemakshalve werd  Deuteronomius 25.5 waarin juist staat dat de broer wel met de vrouw van zijn overleden broer mag trouwen, even vergeten en ook dat ze een speciale vergunning voor het huwelijk hadden aangevraagd en gekregen!

Anne Boleyn

Anne Boleyn

De paus werkte niet mee en de nood was groot, want hij was stapelverliefd geworden op de jonge Anne Boleyn, die echter niet met hem naar bed wilde voor ze in het huwelijk getreden waren.

Er werd besloten om dan maar een eigen Anglicaanse kerk op te richten en Thomas Cranmer, de aartsbisschop van Canterbury, sprak het verlossende woord: het huwelijk werd ontbonden en Mary werd tot onwettig kind verklaard.

Hendrik en Anne waren zielsgelukkig in het begin, maar ook zij produceerde maar geen zoon, alleen een dochtertje Elizabeth en al snel
had hij genoeg van haar, maar hoe dit nu weer aan te pakken?

Omdat zij een zeer levendig persoon was en zich omringde met veel aantrekkelijke vrouwen, maar ook mannen, werd het plan opgevat om haar te beschuldigen van overspel en alsof dat niet genoeg was zelfs van een seksuele verhouding met haar broer. Ze kon natuurlijk niet bewijzen dat het niet zo was, dus weten we tot nu toe nog steeds niet of het wel of niet zo was, maar ze werd ter dood veroordeeld en onthoofd. Hendrik was er niet eens bij, want hij had al weer een andere vlam: Jane Seymour.

Jane Seymour

Jane Seymour

Zij baarde wel een zoon: Edward, die later Edward VI zou worden, maar zij zelf stierf aan de gevolgen van een infectie tijdens de geboorte. Hendrik was hier behoorlijk kapot van, want hij was heel gek op haar (en ze had hem natuurlijk een zoon geschonken). Toen hij later stierf wilde hij naast haar begraven worden.

Hendrik realiseerde zich dat 1 zoon wel wat weinig garantie was omdat zo veel kinderen stierven voor ze volwassen waren, dus er moest weer een nieuwe vrouw gevonden worden.

Anna van Kleve

Anna van Kleve

Dit werd Anna van Kleve, uitgekozen op een portret geschilderd door Hans Holbein. Hendrik vond dat ze goede werpheupen had, dus daar moest een
zoon uit voort kunnen komen. In werkelijkheid was Anna van Kleve wat lelijker dan op het portret dat Henry had gezien. Hij was woedend en
beschuldigde de Hollanders ervan dat ze hem een paard hadden gestuurd, in plaats van een prinses. Hij noemde haar de Merrie van Vlaanderen en
scheidde snel van haar.

Catherine Howard

Catherine Howard

Intussen was zijn oog gevallen op Catherine Howard en ditmaal was hij overtuigd dat zij hem zonen zou schenken. Het lukte niet omdat zij
drukker was met het bed en het lichaam van andere mannen dan met Hendrik. Ze werd veroordeeld voor ontrouw en ook zij werd onthoofd.

 

Catherine Parr

Catherine Parr

Daarop trouwde hij op 53 jarige leeftijd met Catherine Parr, die  32 was en deze keer was het niet alleen om te zorgen voor een zoon, maar omdat zij heel geestig, zeer wijs en intelligent was. Ze schonk hem echter geen zoon, maar verzorgde hem liefdevol tijdens zijn ziekte en sterfbed. Ze kreeg wel een zoon met Thomas Seymour met wie ze na de dood van Hendrik trouwde.

Wat men toen nog niet wist is dat de man grotendeels bepalend is voor het geslacht en zijn vrouwen dus onterecht hebben moeten boeten voor het ontbreken van mannelijk nageslacht!

Hij had wel gelijk met zijn vrees, dat 1 zoon zeer onzeker was. Toen hij stierf was Edward nog maar 9 jaar en zeer zwak van gezondheid. Hij stierf
ook al op 15 jarige leeftijd.

Was hij alleen een vrouwenversierder en despoot?

Nee gelukkig heeft hij ook heel veel andere dingen gedaan, die Engeland gemaakt hebben tot het land dat het nu is.

De stichting van de Anglicaanse Kerk is daar een goed voorbeeld van. De reden van de oprichting was nl. niet alleen dat Katherina hem geen zoon schonk, maar ook dat hij hoofd was van de staat maar nu ook hoofd van de kerk werd en dus zeer veel macht en geld had, wat hij weer kon gebruiken om bijv. universiteiten te laten bouwen, havens te laten aanleggen, kastelen en landhuizen te laten bouwen. De nieuwe kerk was niet zo heel anders dan het katholieke geloof. De enige belangrijke verschillen waren dat de paus niet erkend werd en dat de priesters mochten trouwen. Verder bleef alles eigenlijk zo als het was met dit verschil dat Engeland een land werd waar men niet mee kon spotten

Hij maakte de Navy veel belangrijker, liet oorlogsschepen bouwen en er werden  havens gebouwd aan de zuidkust, zodat Engeland goed
beschermd kon worden en handel kon drijven. Zijn lievelingsschip de Mary Rose verging voor zijn eigen ogen in Portsmouth, wat een enorme impact op hem had.

Hij liet universiteiten bouwen: de mooiste King’s College met de prachtige  kapel is nog steeds te bewonderen in de stad Cambridge.

Hij liet kastelen en landhuizen bouwen en verbouwen: Hampton Court en Windsor Castle behoren nog steeds tot de top van de toerist attracties.

De kunst speelde een enorme rol in zijn leven en muzikanten, narren, verhalenvertellers, acteurs en toneelschrijvers kregen de kans om zich
te bewijzen en beroemd te worden.
Hij was zelf ook een goede musicus en heeft veel stukken gecomponeerd.
Eén stuk waarvan men zegt dat hij het gecomponeerd heeft is erg bekend geworden: Greensleeves.
Hij hield er ook van om zijn eigen composities ten gehore te brengen.
Hij bezat maar liefst 10 trombones, 14 trompetten, 5 doedelzakken, 76 blokfluiten en 78 fluiten.

Wat is er in het Engeland van nu nog over van de tijd van Hendrik VIII en zijn opvolgers, dat een bezoek de moeite waard maakt?

Hampton Court

Hampton Court

De al genoemde kastelen: Hampton Court en Windsor Castle, waar je trouwens met Mind the Gap Tours vanuit Londen naar toe kunt fietsen: een prachtig tochtje. Het idyllische Hever Castle in Kent waar Anne Boleyn opgroeide. Westminster Abbey, waar veel koningen en koninginnen en leden van de Tudors begraven liggen en wat natuurlijk een schitterend gebouw is. Er zijn aan het eind van de middag ook Evensongs: de gezongen mis, waar u gratis naar toe kunt. Het koor wisselt iedere dag, maar de kwaliteit van de zangers/zangeressen is altijd fenomenaal! Houdt u van koorzang, dan is dit een enorme aanrader!

Hever Castle

Hever Castle

The Banqueting House vlak bij de Houses of Parliament, wat toen het paleis was. Het gebouw is van de buitenkant heel onopvallend, maar van binnen schitterend en het beschilderde plafond door Rubens is wonderschoon!

 

Dit huis was de zetel van Thomas Wolsey, de aartsbisschop van York en hier vonden heel wat gesprekken plaats tussen Hendrik en Thomas over hoe de macht van de staat en de kerk in stand te houden en zo mogelijk groter te maken. Toen Wolsey in ongenade viel, werd het het eigendom van Hendrik, wat goed uitkwam want zijn eigen paleis was in vlammen opgegaan.

Queen's House

Queen’s House

Hij breidde het enorm uit en toen hij stierf was het het grootste koninklijke paleis van Europa.

Greenwich aan de overkant van de Thames. Zowel Hendrik als zijn dochters Mary en Elizabeth werden er geboren en Hendrik en Elizabeth waren er verzot op en hielden hier grote feesten. Het oorspronkelijke kasteel staat er niet meer, maar er is nog genoeg te bewonderen over: Queen’s House, opgravingen uit die tijd en de prachtige Observatory en het Scheepvaartmuseum.

The Mary Rose

The Mary Rose

Portsmouth aan de zuidkust: Henry VII versterkte de stadsmuren met een vierkante toren en de haven werd een scheepswerf, waar Koninklijke oorlogsschepen konden worden gebouwd. Vanaf dat moment was Portsmouth een Marine haven.

 

 

Southsea Castle

Southsea Castle

In 1513 bouwde Henry VIII 4 brouwerijen om zijn marinemensen van bier te kunnen voorzien en hij vergrootte de scheepswerf. Hij bouwde ook een kasteel Southsea Castle en vanaf dat kasteel zag hij dat zijn favoriete oorlogsschip The Mary Rose zonk. Ze is uit het water gehaald  en helemaal gerestaureerd en is nu ook weer te bezichtigen. De haven is nu een grote toeristentrekker met prachtige musea, het schitterend schip The Victory van Nelson,  de 19e eeuwse HMS Warrior 1860 en je kunt er rondvaarten in de haven maken en het ligt er prachtig.

Nonsuch Park

Nonsuch Park

Net ten zuiden van Londen bij het dorpje Sutton is een groot park, waar Hendrik Nonsuch Palace (zo’n paleis is er nergens anders) liet bouwen. Hij had een onderkomen nodig in zijn jachtgebied vanuit Hampton Court en was zo blij dat hij eindelijk een zoon had, dat hij een paleis liet bouwen, zoals hij er nog nooit een had gebouwd. Heel extravagant en ontzettend duur. Helaas staat er niets meer, maar er is een mooi foldertje te vinden op internet, dat je kunt gebruiken als je er bent en je ziet het dan gewoon voor je. Heel erg interessant om naar toe te gaan.

Traitor's Gate bij Tower of London

Traitor’s Gate bij Tower of London

En last but not least The Tower of London waar 2 van zijn vrouwen en heel veel anderen door de Traitor’s Gate heen moesten.

Genoeg om een flink aantal dagen mee zoet te zijn en wat meer te leren over deze ‘bijzondere koning’ en de tijd waar in hij leefde.

We stellen graag een programma voor u samen.

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Reizen Engeland, Tips, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s