Als Scots Specialist Counselor on Travel to Scotland ben ik zelf heel erg geïnteresseerd in de vele clans in Schotland en alles wat daar mee te maken heeft. En omdat 2014 The Year of Homecoming Scotland is, ging ik op zoek naar mogelijkheden om met dat onderwerp iets te doen. Al surfend kwam ik op de site Ancestral Scotland van Visit Scotland terecht en ontdekte dat deze speciale afdeling heel veel te bieden heeft op dit gebied en een mooi document samengesteld heeft dat gratis te downloaden is. In dat document staat o.a. een overzicht met allerlei links, die je op je zoektocht verder
zouden kunnen helpen.
Opeens was ik nieuwsgierig of en hoeveel inwoners in Nederland Schotse roots hebben en of ik reizen zou kunnen samenstellen, waarin plekken die een rol hebben gespeeld in hun clan bezocht worden naast het verkennen van de ‘gewone’ toeristische activiteiten.
Ik koos een aantal namen, voerde die in en toen de gegevens binnen kwamen was ik eigenlijk heel verbaasd.
Er wonen hier bijv. 671 mensen met de naam Brown of Browne, 412 met de naam MacDonald, 212 met de naam MacKay of de verbastering Mackay, Mackaij, Mackaaij, Kay, 109 met de naam Bruce en 43 met de naam Allan en dan heb ik nog maar naar 5 clannamen gezocht.
Na wat zoeken ontdekte ik dat er routes zijn, waarmee je het gebied van je clan kunt verkennen: de plekken waar ze woonden en werkten, musea over clans, instituten die je kunnen helpen met het zoeken etc. etc. Ontzettend leuk.
Om u te laten zien hoe zo’n reis er uit zou kunnen zien, heb ik de route van de MacKay clan genomen en die aangepast en uitgebreid met ‘gewone’ bezienswaardigheden en activiteiten, zodat hij voor afstammelingen van de Mackays interessant is maar ook voor de toerist, die gewoon een prachtig gebied wil bezoeken.
De Mackay clan:
Het dramatische landschap en delen van de kust van noord west Schotland is het gebied waar de trotse en agressieve Mackay clan heerste en waar nu nog steeds heel wat Mackay’s wonen. Het gebied was bekend onder de naam: The Province of Strathnaver vanaf de 11e eeuw, een duidelijk teken dat de aloude noordelijke clan onafhankelijk was.
Hun motto: Manu forti (With a strong hand)
Ondanks hun drang om onafhankelijk te zijn, waren ze wel loyaal aan de regering, maar tijdens en na de opstanden van de Jacobieten tegen de Engelse overheersing werden ze toch slachtoffers van de vreselijke Clearances (Sheep ate Men), moesten huis en haard verlaten omdat de herders met grote schapenkuddes veel meer rendement opleverden dan de gewone keuteboertjes die er altijd gewoond hadden.
In de 19e eeuw werd de Province onderdeel van wat nu de County of Sutherland heet.
Een voorstel voor De Mackay reis:
Dag 1:
Aankomst in Inverness en uw B&B, waar u 2 nachten blijft.
Inverness, de hoofdstad van de Highlands heeft Het Highland Heritage Centre in The Inverness Museum en is een goede start om kennis te maken met de geschiedenis en het erfgoed van dit deel van Schotland. Een bezoek heuvel op aan het oude Inverness Castle is ook een must, want hier vochten de leden van de Mackays voor King George I tijdens de opstand in 1715. De bibliotheek in Inverness heeft een toegewijd team, dat u zou kunnen helpen om meer te weten te komen over de Mackays.
Dag 2:
Een aanrader is om eerst een stukje naar het zuiden te rijden en wel naar Kingussie en Newtonmore. In de fascinerende Highland Folk Museums zijn mooie tentoonstellingen over 400 jaar Highland Life van de gewone inwoners.
Daarna rijdt u terug richting Inverness en ‘moet’ u eerst naar het Visitor Centre met battlefield in Culloden, waar in april 1746 de Jacobieten onder leiding van Bonnie Prince Charlie bloedig verslagen werden. Onder de slachtoffers waren 800 leden van de Mackay clan.
Dag 3:
Een prachtige tocht naar het hoge noorden.
Vanuit Inverness rijdt u over het Black Isle en dan langs de kust. U kunt met het hele kleine pontje in Cromarty oversteken of over de ‘nieuwe’ brug. De dorpjes Cromarty en Rosemarkie en Dornoch zijn heerlijke plekken om te pauzeren. Aan de kust worden vaak dolfijnen en zeehonden gespot, maar er zijn ook authentieke pubs, kleine museums ( in Rosemarkie een museumpje met prachtige overblijfselen van de Pikten), in Dornoch The Witch’s stone en de kathedraal met hele mooi ramen en Madonna trouwde er.
Een volgende stop zou Dunrobin Castle kunnen zijn: gelegen pal aan de zee met prachtig uitzicht, een mooie tuin en zomers worden er demonstraties met valken gegeven.
Uw volgende overnachtingsplek voor 2 nachten is Wick, een wat doods aandoend stadje, maar vroeger een heel belangrijke haringvangst haven.
Over het water ziet u in de verte Orkney liggen, erg de moeite waard om een bus dagtrip te maken of met uw eigen auto over te steken. Skara Brae, het dorpje uit de steentijd dat nog niet zo lang geleden te voorschijn kwam vanonder het zand, de twee stadjes, de Standing Stones van Stenness, de Italian Chapel, Maes Howe, een kelder. Het kan allemaal gemakkelijk in één dag en aan het einde van de middag vaart u terug.
Vanuit Wick kunt u naar John O ‘Groats, de meest noordelijke punt van het Britse vasteland en beroemd als eindpunt van de fietstocht vanuit Land’s End in Cornwall.
Dag 5:
Vlakbij Wick ligt het mooie Castle of Mey, waar de koningin moeder zo gek op was. Het is nu opengesteld voor bezoekers. Na dit bezoek vervolgt u uw tocht langs de kust en de eindeloze vlaktes en komt u in het gebied van de Mackays. De plek om te beginnen aan uw zoektocht is het Strathnaver Museum in Bettyhill, dat midden in één van ‘the great wildernesses in Europe’ ligt. The Clan Mackay Room in het museum bevat fascinerende documenten en memorabilia.
De VVV heeft een mooie gratis folder waarin The Strathnaver Trail beschreven wordt. Tijdens deze Trail komt u op 16 verschillende historische plekken: verlaten dorpjes (die bij Rosal is de beroemdste), Grumbeg met de begraafplaats waar prachtig uitzicht op Loch Naver is, brochs, cairns, oorlogsmonumenten, de kerk in Syre, een steencirkel en de plek waar de Battle of Darharrold plaats vond tegen de Noormannen.
Vooral die totaal verlaten en vervallen boerenwoningen, overblijfselen uit de tijd van de Clearances toen alle bewoners en dus ook de Mackays plaats moesten maken voor de schapen, zullen veel indruk maken als u zich voorstelt wat die bewoners meegemaakt hebben. Het landschap wordt steeds indrukwekkender. Rijdt u tegen de schemering let dan op herten, die hier veelvuldig voorkomen.
In het dorpje Tongue vindt u de begraafplaats van belangrijke leden van de clan in de kerk. Ten westen van het dorpje ligt Caisteal Bharraigh ( Castle Varrich) waarvan men zegt dat het door de Mackays gebouwd is in de 15e eeuw, maar anderen weten zeker dat de Noormannen het bouwden. Er is een mooie wandeling van een uurtje naar toe te maken.
The House of Tongue ten noorden van het dorpje is zeker door de Mackays gebouwd als bewijs dat zij het hier voor het zeggen hadden. In 1660 werd het aangevallen en grotendeels vernietigd in de Civil War. Wat er nu staat is gebouwd tussen 1678 en 1750.
Het belangrijkste moment van Tongue was echter 1746 toen het schip Hazard de haven binnenvoer in de hoop het Koninklijke Marine fregat HMS Sheerness te ontlopen. Het schip had gouden munten ter waarde van 13.00 Britse ponden aan boord, die gebruikt zouden worden om de opstand van Bonnie Prince Charlie te financieren. De bemanning nam de munten mee aan land in een poging om het geld op die manier naar de bestemming te brengen.
De Mackays steunden echter de regering en stopten de bemanning. De munten werden door hen in het loch gegooid voor ze gegrepen werden. Helaas voor Bonnie Prince Charlie werd alles er weer uitgehaald en ingenomen door de regering.Charlie stuurde 1500 van zijn mannen naar het noorden om het goud terug te eisen, ze werden echter onderweg verslagen.
3 overnachtingen in Durness.
Vlakbij Durness liggen The Smoo Caves: prachtige zeegrotten. In de eerste 2 kunt u zo naar binnen lopen. Wilt u verder, dan kan dat met een bootje. Schitterende plek! U kunt zich hier vast voorstellen waarom de Mackays zo trots waren op hun gebied!
Net buiten Durness ligt het kunstenaarsdorpje Balnakeil: kleinschalige studio’s, werkplaatsen en galeries en een boekenwinkel waar u gewoon midden in de winkel kunt koffie drinken of lunchen. De naam is : food for mind and body. Hij staat echter te koop, dus ik weet niet hoe lang hij nog open zal zijn.
Dag 7:
U kunt een prachtig tochtje naar Cape Wrath maken. Het gemakkelijkst gaat dat met een mini bus, zodat u kunt genieten van het uitzicht terwijl u niet op de weg hoeft te letten. Het landschap is adembenemend, imponerende rotsen en een grote kans dat u allerlei zeevogels, zeehonden en papegaaiduikers ziet. Het veerbootje (retour 6.00) vaart als er vraag naar is tussen mei en eind september. De vuurtoren is ontworpen door Stevenson en het cafeetje waar 6 mensen kunnen zitten is dag en nacht geopend!!
Dag 8:
De rit richting Ullapool gaat door het schitterende Geo Park met hele mooie en interessante visitor centres waar uitgelegd wordt hoe de aardlagen ontstaan zijn en waarna je tijdens een korte wandeling echt ziet wat je net uitgelegd hebt gekregen. Ook mooi om naar toe te lopen zijn de Inchnadamph grotten.
Ullapool is het dorpje met de witte huisjes en 2 x per dag heel druk, want dan komt de veerboot uit Lewis aan.
Hier 2 overnachtingen.
Dag 9: een rondrit over hele smalle weggetjes naar de kust, waar prachtige wandelingen zijn te maken. Of u kunt ook afspreken in het café/museumpje dat u les krijgt in doedelzak spelen.
Dag 10: Het laatste stuk naar Inverness gaat door een indrukwekkend desolaat gebied: kale vlaktes met dreigende bergen op de achtergrond, maar mooi! U zou nog even kunnen stoppen bij de Corrieshalloch Gorge. Op de brug kijkt u in de diepte waar de rivier stroomt en u kunt ook nog iets verder en komt op het uitkijk plateau.
Al met al een prachtige tocht en niet alleen voor degenen die connecties hebben met deze Mackay clan!
Een vergelijkbare reis, maar dan door het gebied van een andere clan, is natuurlijk ook samen te stellen. We doen het graag!
Klik hier voor foto’s van The Highlands of Schotland.
Belangstelling? Neem contact op en we bespreken uw wensen.