Wolkenkrabbers in Londen

St paul's cathedralTot de 60er jaren van de vorige eeuw mochten gebouwen nooit hoger zijn dan de St. Paul’s Cathedral (108 m. hoog)  in hartje stad. Er staat zwart op wit  dat deze kathedraal altijd zichtbaar moet blijven vanaf de heuvels van Hampstead, Richmond en Greenwich en dat andere gebouwen het zicht zo weinig mogelijk mogen belemmeren.

In Canary Wharfde 80er jaren werd er heel veel nieuwbouw gepleegd in de Docklands en daar verschenen toen de eerste hoge gebouwen, maar die hadden geen invloed op het zicht op St. Paul’s, dus veroorzaakten geen probleem.

In de City was het echter ook noodzakelijk om de lucht in te gaan. Niet voor de mooi, maar omdat er domweg geen ruimte meer was voor laagbouw.

Omdat Londen onder de aanvliegroutes van zowel Heathrow als City Airport ligt, werd niet hoger dan St. Paul’s vervangen door niet hoger dan 300 meter.

Welke bijzondere wolkenkrabbers staan er nu in 2013 en in welke van deze gebouwen kun je als bezoeker om te genieten van het uitzicht ?

The-GherkinIn 2004 verscheen de eerste hoogbouw in hartje Londen: 30 St Mary Axe. 180 m. hoog, 41 verdiepingen en gebouwd voor een verzekeringsmaatschappij. Boven is een Plaza waar het publiek mag komen en waar mooi uitzicht is. Eerste bijnaam:  ‘erotic gherkin’  en nu bekend als ‘The Gherkin‘.

 

The StrataStrata Tower: klaar in 2010, 148 m. hoog, 43 verdiepingen, 3 windturbines helemaal boven op het gebouw en 408 peperdure appartementen. Bijnaam: The Barcode.

 

 

 

 

The ShardThe Shard:  klaar in 2012, 310 m. hoog, 72 verdiepingen (+ nog eens 15 verdiepingen voor o.a. de verwarming) : een verticale stad met kantoren, restaurants, appartementen en grote attractie vanwege het fantastische uitzicht. Wel heel duur! Bijnaam: The Shard

 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Arcelor Mittal Orbit: klaar in 2012 toen de Olympische Spelen in Londen geopend werden, sinds 2013 opengesteld voor het publiek. Er zijn 2 plateaus waar fantastisch uitzicht op Londen en omgeving is.  115 m. hoog. Bijnaam: The Helter Skelter

 

20 Fenchurch Street20 Fenchurch Street: 160 m. hoog, 36 verdiepingen, alleen maar kantoren. Moet in 2014 helemaal klaar zijn. Bijnaam: The Walkie Talkie.

 

 

 

 

The Leadenhall BuildingThe Leadenhall Building: 239 m. hoog, 48 verdiepingen, kantoren en winkels. Moet in 2014 klaar zijn. Bijnaam: The Cheesegrater

 

 

 

 

 

Met dank aan het artikel in de Volkskrant van zaterdag 3 aug. j.l.  “Londen bouwt met respect hoog…. Parijs zet zich over zijn weerzin heen”, dat als inspiratie diende.

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Engeland, Tips en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s