Trouwen in Schotland

???????????????????????????????

Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik van een Belgisch stel de vraag of ik een huwelijksarrangement in Schotland voor hen kon regelen met 3 overnachtingen en dat kon natuurlijk. De  ceremonie moest op een plek in de natuur, het liefst bij een ruïne van een kasteel en ze zouden met zijn 8en zijn.

Ik wist wel een aantal prachtige plekken waar ruïnes stonden, maar die waren allemaal van Historic Scotland of The National Trust for Scotland en daar mocht alleen officieel getrouwd worden en dat was niet de bedoeling of het mocht gewoon helemaal niet. Wat een tegenvaller.

Het werd een enorme zoektocht, maar uiteindelijk bedacht ik dat we op onze vakantie in Schotland vorig jaar een prachtig kasteeltje op een klein eilandje hadden zien liggen in de buurt van Oban aan de westkust van de Highlands.

?Na wat gedoe het adres van de eigenaar gevonden en die vond het een leuk idee en wilde het kasteel voor die gelegenheid wel verhuren. Het leuke was dat hij het gezelschap dan zelf in zijn kleine bootje met aanhangmotor naar het eilandje toe ging brengen, een mooie boog van verse takken en bloemen ging maken en het kasteel, dat ze zelf als familie vakantiewoning gebruiken, ging oppoetsen. Gaaf! Het was wel prijzig, maar gelukkig stemde het toekomstige bruidspaar in.

???????????????????????????????Ik wist bij Loch Lomond een prachtige 4**** B&B, waar ik al heel wat gasten naar toe heb gestuurd en zij hadden in de periode die gekozen was nog plaats, zodat ik de hele B&B met 5 prachtige kamers af kon huren. Lekker privé, geen andere gasten en de zitkamer en de prachtige tuin helemaal voor hen zelf.

Het volgende punt was het vervoer naar en van ???????????????????????????????de trouwlocatie. We keken naar van alles en nog wat, maar kozen uiteindelijk een schitterende verlengde witte limo voor 8 personen, compleet met bar en bubbles.

Omdat het kasteel ver weg lag, kon er een mooie rondrit gemaakt worden en vond ik schitterende plekken om trouwfoto’s te maken.

???????????????????????????????Halverwege de rit had ik een tafel bij een hotel aan het meer geboekt om koffie/thee met verschillende soorten scones, jam en cream te verorberen. Met mooi weer buiten en met slecht weer binnen. Fingers crossed!

Omdat het op de gekozen dag pas om 18.30 vloed zou zijn, konden we vanaf dat moment pas oversteken en gingen ze trouwen aan het begin van de avond, heel apart.

???????????????????????????????Een mooie rit terug via een andere route en in het dorp van de B&B was een hotel met een sfeervol zaaltje, dat helemaal in stijl aangekleed zou worden en waar ze dan een hele late bruidsmaaltijd zouden krijgen.

Perfect geregeld allemaal, maar ik wilde het toch zelf ook allemaal zien, dus toen we in april in Schotland waren om aanwezig te zijn op Visit Scotland Expo in Glasgow, knoopten we er een extra overnachting aan vast en reden de hele route en bezochten alle adressen.

We waren helemaal ontroerd door de warme ontvangst van de kasteelheer  die ons in ontzettend slecht weer naar het kasteeltje roeide. Ik was wel een beetje bang dat we om zouden slaan, maar dat gebeurde gelukkig niet. Een juweeltje! Heel oud, door de familie zelf opgebouwd van een ruïne tot een prachtig kasteeltje met alles er op en er aan.

En toen wachten tot het zo ver was. Ze hadden mij gevraagd om de ceremonie te doen, dus een mooie speech gemaakt, een speciale ‘handfasting ceremony’ bedacht, waarbij het paar echt aan elkaar gebonden wordt met een kleurige band en daarna uit de quaich, een Schotse tinnen schaal met twee oren, moet drinken.

En toen maar duimen voor mooi weer, want dat is natuurlijk altijd maar afwachten.

???????????????????????????????Vrijdag 12 juli j.l. was een schitterende dag: stralend weer, alles kon buiten, vestjes, truien, jassen, paraplu’s, alles kon thuis blijven, want het was tussen de  25 en 30 graden.

We begonnen met een fotosessie in de tuin en daarna stapte iedereen in de limo en reed ik er in mijn eigen auto achteraan. Kreeg nog een opdonder tegen mijn spiegel van een tegenligger, maar gelukkig bleef hij er aan zitten. Schrikken!

Een prachtige plek aan Loch Lomond

???????????????????????????????

 

 

 

 

Bij de Ballachulish Bridge.

???????????????????????????????

 

 

 

 

Bij de Three Sisters. Er werd wat afgelachen, heerlijk!

???????????????????????????????

 

 

 

 

Op ons gemak genoten van de thee/koffie en scones op het terras en  gekke foto’s op de pier.

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

???????????????????????????????Een prachtige ceremonie met een ‘wee dram’ en erna het kasteeltje verkend, rode harten ballonnen opgelaten en weer terug met het kleine bootje.

Een heerlijke maaltijd en afsluitend lieten ze een hele serie witte ballonnen met ledlichtjes op, die ik gevuld had met helium.

???????????????????????????????Wat waren ze tevreden: het was precies geworden zoals ze gehoopt hadden, de familieleden en vrienden, die van niets wisten, vonden het prachtig en ik liep te glimmen van trots, want het is zo mooi als je zo je best gedaan hebt om alles goed te regelen en dat het dan ook allemaal precies zo gaat, zoals je dat wilde.

Dit 4 daagse arrangement wil ik nog wel eens organiseren, dus hebt u plannen of kent u mensen, die dit graag zouden willen? Neem contact op en ik regel het graag!

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reizen Schotland, Schotland, Trouwen in Schotland en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.