Reis naar John Constable en William Turner: Londen en Constable Country

De Engelse romantiek van John Constable (1776-1837) en William Turner (1775-1851)

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

John Constable

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

John Constable

De romantiek is een stroming in de westerse cultuur en kunst, die aan het einde van de 18e eeuw ontstond als een reactie op het verstand, dat tot dan toe zo belangrijk was. De romantici namen de emotie en de verbeeldingskracht als uitgangspunt. In Engeland zijn John Constable en William Turner de belangrijkste representanten van deze stroming in de schilderkunst.

John Constable staat bekend als de schilder die het Engelse platteland, dat hem zo fascineerde vanwege de harmonie,  zo natuurgetrouw mogelijk waar gaf. Hij noemde zijn geboortegrond in Suffolk  ‘the scenes of my careless boyhood’.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

John Constable

Hij werd een veel gevraagd artiest en had vele tentoonstellingen. In 1829 werd hij een Royal Academician en zijn werk werd in de Paris Salon tentoongesteld
Voor The Hay-Wain kreeg hij zelfs een gouden medaille van Charles X.

In zijn latere leven gaf hij veel lezingen over landschap schilderkunst aan grote instituten. Hij stierf in Bloomsbury en werd op het kerkhof van St. John’s in Hampstead begraven.
Een rustige, evenwichtige man, die eigenlijk altijd de jongen uit zijn ‘careless childhood’ gebleven is.

 

 

Turners schilderijen zijn van een heel andere orde. Hij is vooral bekend geworden om zijn grote zeegezichten en wordt beschouwd als de schilder van het licht. Hij wilde met zijn schilderijen geen vaste vormen of een natuurgetrouw beeld geven, maar probeerde lichteffecten te herscheppen. Zijn schilderijen met op- en ondergaande zon zijn prachtige weergaven van deze ideeën.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

William Turner

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

William Turner

In tegenstelling tot Constable wilde hij niet in een bepaald hokje geplaatst worden en koos na zijn landschappen de zee als zijn volgende onderwerp, zodat hij nu gewild werd als schilder van topografische kunst, etsen, landschappen, boten en  zeegezichten.
Hij ging naar Parijs om de oude meesters in het Louvre te bestuderen en maakte een reis door de Zwitserse Alpen.

William Turner een eigenwijze man, wist ook heel goed dat hij bewonderd en verguist werd, maar trok zich van kritiek weinig aan. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn schilderijen waar onderwerpen uit het verleden als het ware in het heden geplaatst werden. Hij ervoer de moderne tijd als een bedreiging en de spanning is dan ook altijd te voelen.

???????????????????????????????

De gids in Flatford Mill

???????????????????????????????

De rivier bij Flatford Mill

 

Tijdens een op maat reis op eigen gelegenheid stel ik een programma voor u samen, waarin u de schilderijen van beide genieën in diverse musea in Londen kunt zien,een wandeling kunt maken over Hampstead Heath, waar Constable woonde en waar hij prachtige werken maakte en natuurlijk gaat u ook minstens 1 dag naar het lieflijke landschap waar John Constable opgroeide. U loopt als het ware zijn schilderijen, die u eerst in het museum hebt gezien, binnen en zult regelmatig een ‘aha erlebnis’  krijgen. Bij de Flatford Mill is een kleine tentoonstelling van The National Trust en één van de medewerkster geeft een prachtige rondleiding waar ze u naar de plekjes brengt waar Constable schilderde en u dan een kopie van het betreffende schilderij laat zien.

???????????????????????????????

Flatford Mill

Loop langs de rivier en over de route, die hij altijd liep naar school in Dedham. Wedden dat u net zo in de ban komt van dit heerlijke landschap als Constable meer dan honderd jaar geleden?

Neem contact op en vertel me wat u graag zou willen doen en ik stel een programma op, dat voor 100% aansluit bij uw wensen.

Hebt u een groepje van min. 10 deelnemers? Ik stel met alle liefde een mooi programma op en begeleid u tijdens deze trip.

Kijk voor meer informatie bij National Trust Flatford Cottage.

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Bijzondere plekken, Engeland, Nieuwe reizen in het aanbod, Reizen Engeland, Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Reis naar John Constable en William Turner: Londen en Constable Country

  1. Leuk, deze aandacht voor Constable en Turner. Turner was een grote inspiratiebron voor de latere Franse impressionisten. Beiden zijn belangrijk in de geschiedenis van de moderne kunst. Er staat over beide kunstenaars een artikel in de kunstencyclopedie van Art Salon Holland.

  2. Pingback: Genieten op eigen gelegenheid in oost Engeland en Constable Country | Tina Somberg

  3. Pingback: Zie de favoriete plekken van John Constable en William Turner met eigen ogen | Tina Somberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s