Woest landschap in Groot-Brittannië

Bardsey-IslandAls u  dacht dat wildernis niet meer bestaat in ons overbevolkt Europa dan moet ik u teleurstellen: het bestaat echt en het is binnen een dag bereikbaar!  Ga mee op deze virtuele reis naar 3 bijzondere plekjes in Groot-Brittannië en laat gewoon uw mobiel thuis: back to nature, zoals het bedoeld was.

De eerste plek die we gaan bezoeken is: Birds on Bardsey IslandBardsey eiland van de 20.000 heiligen (vogels).

Een niet ongevaarlijke plek, is gebleken toen een groep van 17 trekkers daar 2 weken vastzat vanwege ongewoon slecht weer. Maar in betere weersomstandigheden is het een ideale plek om de spinnenwebben uit je hersenen te laten waaien tijdens een excursie over het eiland. ????????Bardsey ligt een kwartiertje varen vanaf Llyn Peninsula in Noord Wales. Vanaf het moment dat je van boord stapt zit je midden tussen de vogels van allerlei pluimage.

Het mooiste is om er een weekje op een boerderij te zitten met gas verlichting en het toilet buiten. ’s Nachts hoor je alleen de vogels en het beuken van de golven aan het strand. Bardsey eiland cottageOverdag heb je het gevoel dat je alleen op de wereld bent of positiever gezegd dat je  de koning van het hele eiland bent, want er wonen slechts zo’n 10 mensen permanent op het eiland. Klik hier voor charters. Hier voor boottripjes en hier voor accommodatie.

 

4895208-Soay_Sheep_Lundy_IslandDe tweede is ook al een eiland en wel Lundy ten noorden van Devon. Als u op het winderige eiland aankomt, eigenlijk 1 groot blok graniet, bent u vast al vergeten dat u maar 18 km. van het vaste land van Devon verwijderd bent. Een eiland waar de  natuur voor het vermaak zorgt. Het begint als u op de MS Oldenburg stapt en dolfijnen om de boot heen zwemmen. Onderweg is het ook helemaal niet vreemd als u een haai puffinslekker in het zonnetje ziet liggen.

Ook op dit eiland wonen maar heel weinig mensen en  u zult er  geen modern entertainment aantreffen. Openbaar vervoer is er niet, dus wordt het wandelen of u nu wilt of niet.

Lundy is het woord Lundy islanddat tijdens de Vikingen ontstond en betekent  Puffin eiland of te wel Eiland van de papegaaiduikers. De geelgebekte grappige vogeltjes zijn in de maanden april en mei zeer ruim vertegenwoordigd en trekken ontzettend veel bezoekers met hun komische verschijning.

Zij zijn echter niet de enige dieren, die voor druk verkeer zorgelundy_jellyfish_320x200n: zeevogel kolonies, Soay schapen, Sika herten, berggeiten en Lundy poney’s bevolken het ruige  eiland.

Zomers als er veel toeristen zijn is er ontzettend veel te doen: wandeltochten over het eiland, duiken en  snorkelen in het super heldere water, grottentochten, rotsklimmen en voor de echte durfals is er de Devil’s Slide. Destitution_RoadBuiten het seizoen bent u er bijna alleen. Lundy wordt beheerd door de National Trust en bij hen kunt u veel informatie over dit prachtige eiland vinden.

Het derde plekje is op het vaste land van het noordwesten van Schotland: Destitution Road, alleen de naam zegt al genoeg! Als u vanuit Inverness naar het noordwesten rijdt, Destitution_Road2wordt het stiller en stiller, kaler en kaler, soms zelfs een beetje onheilspellend, maar mooi!

De kale uitgestrekte vlaktes liggen bezaaid met rotstukken: grote en kleine en zo nu en dan zie je ineens een klein stroompje verschijnen en vervolgens weer verdwijnen. Op de achtergrond de onherbergzame woeste Torridon bergen. Je passeert halverwege de Corrieshalloch kloCorrieshalloch Gorgeof, waar je vanaf de net gerestaureerde brug en ietsjes verder vanaf het uitzichtplateau in de diepte kijkt. Not for the fainthearted!

Ben je eenmaal aan de kust, dan wordt het landschap een stuk lieflijker: rechts het mooie blauwe water van de zee en links nog steeds het kale woeste landschap en nog een stukje verder Inverewesta je ineens te midden van uitbundig bloeiende subtropische planten in Inverewe Gardens: een groter contrast is bijna niet voorstelbaar.

Klik hier voor informatie in dit gebied.

Wilt u een reisje naar 1 van deze gebieden maken? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reizen Engeland, Reizen Schotland, Tips en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.