Prachtig Exeter waar een Devon Cream Tea niet mag ontbreken!

Exeter Cathedral CloseExeter, de prachtige stad in het noorden, vlak bij het eenzame Dartmoor.

Winkels, splinternieuwe panden naast hele oude, winkelcentra, kerken, de mooi gerestaureerde haven met terrasjes, ateliers en natuurlijk plezierjachten, de ruïne van het kasteel in het park met mooi uitzicht over de stad en The House that moved: het hele huis is met een grote kraanwagen op een andere plek gezet.

Genoeg te doen hier en het Exeter Royal Albert Memorial museum is vorig jaar na een grondige restauratie weer heropend. Direct na de opening werd het museum bestempeld als “Museum of the Year” bijzonder toch?
Exeter the house that movedIn het museum maak je als het ware een ontdekkingsreis door de geschiedenis: van de prehistorie tot het heden en niet alleen van Exeter maar van de hele wereld.

Het museum is gratis toegankelijk, dus je hoeft niet alles in één keer te zien, maar kunt telkens een stukje doen. Ideaal! Je kunt er ook routes met uitleg op je mobiel of tablet zetten en ook dat kost je niets, want er is gratis WiFi. Gelukkig gaat ook een groot deel van de traditionele Britten met de tijd mee.

Nog energie over voor je aan de Cream Tea gaat, breng dan een bezoekje aan Exeter Cathedral, een prachtige gotische middeleeuwse kathedraal. Als je er naar toe loopt over het grote grasveld omzoomd door prachtige vakwerkhuizen, zie je de Exeter Cathedralindrukwekkende torens en de beelden in de muur. Binnen word je meteen getroffen door de enorme ruimte, voor je ziet dat er prachtig bewerkte koorbanken zijn, een 15e eeuwse Astronomische klok, tombes en Green Men in het plafond. De Green Men zijn eigenlijk heidens, maar zijn overgenomen toen Engeland gekerstend werd. De takken en bladeren komen soms zelfs uit de neusgaten!
Exeter met cathedral op achtergrondEr zijn regelmatig hele bijzondere tentoonstellingen! Deze zomer gaan ze ook beginnen met rondleidingen hoog in de lucht in de ruimtes bij het dak. Een rondleiding incl. entree tot de kathedraal is 10.00.

Nu aan een Tea toe? In de kathedraal is een prima tearoom met heerlijke Cream Teas.

Je kunt ook eers nog een bezoekje aan de Underground PassagesUnderground Passages brengen, die aangelegd werden voor de buizen waardoor  schoon drinkwater naar  middeleeuws Exeter gebracht werd. Ga eerst naar het Heritage Centre, waar  je d.m.v. allerlei interactieve handelingen  interessante ontdekkingen doet. De rondleiding door de gangen is : donker, smal, interessant en spannend!

Dan is het nu hoog tijd om lekker uit te puffen en te genieten van een Cream Tea.

Er zijn diverse plekken waar dat kan, ik noem er een paar. Kies er gewoon eentje uit die je aanspreekt of het dichtst bij is en de voeten even rust moeten hebben.

AbodeMichael Caines Abode
Royal Clarence Hotel, Cathedral Yard.
Kakelverse, lokale producten en een enthousiast team. En wil je alleen een kopje koffie of thee,dan krijgt je er eentje van de allerbeste kwaliteit! Ga je voor de Cream Tea of Afternoon Tea dan kan er zelfs een glas champagne bij besteld worden. Hoe zo decadent?

the MagdalenThe Magdalen Chapter in Magdalen Street.
Je kunt hier zowel binnen zitten als in de mooi aangelegde tuin en ook hier zul je geen spijt krijgen vanhet besluit om hier neer te strijken.

The Real Food Store in Paris Street.
Deze winkel met tearoom is eigendom van de leden van de gemeenschap. Heel bijzonder en zeer succesvol. Naast een heerlijke tea is er ook the Real Food Storekunst te bewonderen.

Wilt u na uw Tea eens even flink in beweging komen, voor u weer neerstrijkt voor de volgende Tea? Huur een fiets in de haven en rijd langs het water naar het leuke dorpje Topsham, zo’n 8 km. verderop.

 

topshamTopsham was eens een welvarende haven en centrum van scheepsbouw en die zeevaart sfeer hangt er nog steeds. Er zijn elegante 17e eeuwse koopmanshuizen in Nederlandse stijl, kleine winkeltjes, een museum met links naar Vivian Leigh van Gone with the Wind en er zijn hele goede eethuizen en restaurants. Ik noem er slechts twee: La Petite maison (Taste of the West Silver Award) en The Georgian Tea Room topsham 2(Taste of the West Gold award).  Als je vindt dat je genoeg calorieën verbruikt hebt en weer wat vulling nodig hebt: neem nog een Tea in deze Georgian Tea Room of steek over  met het pontje naar The Turf of Double Locks met terras aan het water voor ‘a pint’!

Deze zomer Devon zelf ontdekken? Klik op Reisgids Devon met de ruige moors en WidcombeAgatha Christy en je kunt na betaling van een gering bedrag een compleet programma met allerlei routes en uitstapjes downloaden en printen.

Ook onderdak nodig? Klik dan op accommodatie zuidwest Engeland en zie wat TravellingWELl.nl in het bestand heeft en  kan boeken.

Liever een op maat gemaakt programma? Neem contact op en we bespreken alle wensen.

 

 

 

    

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Tips en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s