Deel 2 van Year of Natural Scotland 2013: Natural Landscapes

Na de kunst is het natuurlijke landschap aan de beurt en omdat beeld zo veel meer zegt dan een verhaal eerst  een filmpje van Visit Scotland .

Om de bergpieken, nationale parken, natuurreservaten en duizenden mijlen kustlijn te ontdekken zou u jaren onderweg zijn of er eindeloos vaak naar toe moeten gaan (wat let u trouwens?)

Als ik alles zou moeten bespreken zou ik een oneindig aantal artikelen moeten schrijven, dus ook ik ga me beperken en houd mij bij: de Grahams, Corbetts en Munros, de verschillende soorten bergen die in Schotland te vinden zijn en de valleien of Glens.

Om er te komen moet u toch het hele gebied door en ontdekt u (hoe dan ook of tegen wil en dank)  hoeveel natuurlijk landschap er is.

Grahams: de laagste bergen van Schotland, die erg geschikt zijn voor familie uitstapjes, want niet iedereen heeft een super conditie nietwaar?.

  • Genoemd naar Fiona Torbet ( geboren Graham) die de nieuwste lijst in 1992 publiceerde.
  • Ze zijn tussen 610 men 761 meter hoog.
  • Er zijn er 224 stuks in Schotland.

In het gebied bij Loch Lomond in de Arrochar Alps liggen er een aantal en op de toppen heeft u een adembenemend uitzicht.

De Arrochar Alps

the view across Loch Lomond from the east bank towards the 'Arrochar Alps' in Argyll

Corbetts

  • Zij ontlenen hun naam aan John Corbett, die lid was van de Scottish Mountaineering Club en alle Corbetts in Schotland beklommen heeft.(by the way  hij beklom ook alle Munros).
  • Ze zijn tussen de 762 en 914 meter hoog en vragen wat meer conditie dan de eerder genoemde “bergjes”.
  • Er zijn er 222.

Ook deze bergen, waarvan The Cobbler de bekendste is,  vind je in grote getale in de Arrochar Alps, dat daarom heel populair zowel bij beginners als gevorderden is en .. het is slechts een uurtje rijden van Glasgow, dus heel geschikt als een zondags uitstapje.

The Cobbler bij Loch Lomond

A walker on the main path to Ben Arthur, also known as 'the Cobbler' near Arrochar

Munros

  • De naam komt van Sir Hugh Munro, die als eerste mens alle bergen hoger dan 914 m. in kaart bracht.
  • Er zijn 282 Munros, die beschouwd kunnen worden als aparte bergen, die ver genoeg uit elkaar liggen en dan zijn er nog 227 andere toppen, die deze hoogte ook halen.

De meeste Munros liggen in het noordwesten van The Highlands tussen ruwweg Inverness en Isle of Skye, maar ook de bergen in het Cairngorm National Park worden tot Munros gerekend.

Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland vlakbij Fort William

looking over Loch Linnhe to the town of Fort William with Ben Nevis behind

Munro bagging: zo veel mogelijk toppen beklimmen en dat noteren is een populaire bezigheid in Schotland. Men komt van heinde en ver om maar boven aan die lijst te komen. Eeuwige roem wacht, nou ja eeuwig tot de volgende kandidaat je voorbij streeft natuurlijk!

Als er bergen zijn zijn er ook Dalen of Glens, zoals ze in Schotland heten.

De glens zijn gevormd door erosie tijdens de laatste IJstijd en door hun unieke vormen en adembenemende vergezichten inspirerende plekken.

Het is er vaak heel rustig, zodat je in alle rust kunt genieten van de schoonheid en schone frisse lucht in kunt ademen, terwijl je omringd bent door planten en dieren, die je in de bebouwde wereld nooit zult tegenkomen.

Ga je naar de glens, dan kan de Great Glen niet ontbreken. Hij snijdt de Highlands als het ware door midden van Inverness naar Fort William.

Het lange afstandspad The Great Glen Way is 117 km. en volgt de aloude breuklijn. Hij voert u langs lochs, die met elkaar verbonden zijn in de schaduw van Schotland’s hoogste berg Ben Nevis (1344 m.)

Een andere glen, die u niet mag missen is Glencoe al was het slechts vanwege het drama dat zich daar heeft afgespeeld. Ga naar het bezoekerscentrum van The National Trust for Scotland en bekijk de tentoonstelling en de film. U zult daarna tijdens een wandeling of een rit door de glen  met andere ogen naar de omgeving kijken. In de winter kunt u hier ook skiën.

A couple walking on the Old Drovers Road in Glen Coe with the 'Three Sisters' of Glen Coe, Highlands

Glen Affric is een magische plek en wordt wijdverspreid beschouwd als de mooiste glen in Schotland. Spectaculaire lochs, prachtige bergen en het grootste oppervlak aan Caledonisch oerbos.

Looking through trees to Loch Beinn a Mheadhoin, Glen Affric

Als laatste de Angus Glens, die bestaan uit 5 glens en allemaal de zelfde kant uitlopen, wat hen doet lijken op een hand die zich uitstrekt. De glens eindigen aan de buitenste rand van het Cairngorm National Park.

two walkers cross a bridge in Glen Doll at the head of Glen Clova

Baldhiker mijn favoriete blogger en fotograaf heeft een prachtig verslag geschreven over Ben Nevis. U vindt het hier.

Getroffen door de beschrijving en de beelden? Ga er naar toe, zie het met  eigen ogen en laat u betoveren!

Kleinschalige accommodatie vindt u hier.

Kant en klare reizen op eigen gelegenheid vindt u hier.

Liever met een vlieg/busreis voor max. 14 deelnemers mee? Kijk dan hier.

Kom een praatje maken en een brochure halen tijdens de Amsterdamse vakantiebeurs op 5 en 6 januari of van 9 t/m 13 januari tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht.

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reizen Schotland en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s