Deel 1 van Year of Natural Scotland 2013: Kunst met de natuur als inspiratiebron

Kom in 2013 naar Schotland om de prachtige natuur met eigen ogen te zien! Het is echter niet alleen natuur, maar bijv. ook kunst geïnspireerd door de natuur, heerlijk gezond eten en drinken, het ligt allemaal aan je voeten!

Omdat 2013 geheel in het thema van Natural Scotland is,  worden er vele bijzondere activiteiten georganiseerd en tentoonstellingen geopend. Dus ook voor diegenen, die niet zo nodig het ‘wild’ in hoeven, is er genoeg te zien en te doen.

Schilders, musici, artiesten, schrijvers en vernieuwers hebben hun inspiratie gevonden in het Schotse natuurlijke landschap en het gebruikt om kunst te maken, dat voor nu maar ook voor de volgende generaties nog beschikbaar zal zijn.

U kunt dit jaar ontdekken hoe kunst en natuur heel goed samen gaan in tentoonstellingen binnen en buiten, traditionele handwerken, textiele werkvormen op een aantal ‘creative trails’ door allerlei delen van Schotland.

Kunst buiten

In de ‘sculpture gardens’ zoals Jupiter Artland buiten Edinburgh en Little Sparta in zuid Lanarkshire. Gaat u naar Mull, dan is er het prachtige Calgary Art in Nature. In de herfst (ja het duurt nog even) is er het jaarlijkse Enchanted Forest, een spectaculaire licht en muziek show in Faskally Wood.

Jupiter Artland gardens set on the estate of Bonnington House, ten miles from Edinburgh

Textiel en handwerk

Op Harris in de Outer Hebrides, wordt de Harris Tweed nog steeds geweven. Het wordt op allerlei andere plekken, zelfs andere landen verkocht, maar de enige echte Harris Tweed is die door de eilanders thuis geweven is en in de Harris fabriek is afgewerkt en … de wol moet ook op het eiland geverfd en gesponnen zijn. U kunt het allemaal zien in één van de fabrieken op het eiland Harris.

Owner Donald John McKay working in his Luskentyre Harris Tweed Company, Isle of Harris

Films

Schotland is de ideale achtergrond voor films en ook de laatste decennia zijn er behoorlijk wat opnames geweest: Harry Potter met de trein over het Glenfinnan Viaduct, Rob Roy (de Schotse tegenhanger van Robin Hood), Braveheart,  onlangs the James Bond film Skyfall en de nieuwste Disney film Brave. Klik hier voor het landschap dat als inspiratiebron diende voor Brave.

Literatuur

Sir Walter Scott, één van de beroemdste schrijvers van Schotland ( de meeste ouderen onder ons kennen hem van Ivanhoe) liet veel van zijn werken daar spelen en het gedicht The Lady of the Lake was geïnspireerd op Loch Katrine in het Lomond National Park. Sir Walter Scott woonde de laatste jaren van zijn leven bij Melrose in de buurt (The Borders) waar hij altijd naar een prachtige plek reed op zijn paard om daar na te denken en inspiratie op te doen. Toen hij overleed en zijn laatste toertje maakte in een koets getrokken door paarden, waaronder zijn eigen paard, stopte het paard op die plek en wilde pas na een hele poos verder. Prachtig toch?

Muziek en kunst

De iconische kolom van basalt op Staffa is onsterfelijk gemaakt door Mendelssohn, die er zijn Hebridean Overture schreef en JMW Turner schilderde er zijn Staffa, Fingal’s Cave. Tijdens een boottochtje vanaf Iona (ook al zo’n prachtige  plek) kunt u er naar toe varen en de Grot zien, maar waarschijnlijk zijn de vele zeevogels die er nestelen nog spectaculairder.

Er worden in Fingal’s Cave ook nog regelmatig concerten gegeven. Het zou toch wel heel bijzonder zijn als u dat bij zou kunnen wonen. Klik hier voor een deel van Hebridean Overture met ook nog eens prachtige beelden.

The opening to Fingal's Cave and basalt rock formations on the island of Staffa, Inner Hebrides

Klik hier voor Art trails.

TravellingWELL.nl organiseert op 2 september 2013 een reis met dit thema. We zien prachtige landschappen, Pictische stenen midden in de natuur, de kust en bezoeken de Braemar Highland Games. Klik op 9 daagse  Year of Natural Scotland 2013 reis.

Wordt vervolgd met deel 2: Natural landscapes

 

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Reizen Schotland en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.