Kerst in Londen door de eeuwen heen in The Geffrye Museum

Het Geffrye Museum in oost Londen is gevestigd in 18e eeuwse  Almshouses, waar armen, zieken en behoeftigen mochten wonen.
Het werd in 1910 gered van de slopershamer en gek genoeg niet vanwege het pand maar de tuin aan de voorkant. De wijk Hackney had veel te weinig groen en daarom moest deze tuin behouden worden. In 1914 werd het een museum.

Het Geffrye Museum is bij de Londenaren beroemd door  haar mooie stijlkamers, die laten zien hoe middle class families woonden en hoe dat in de loop der tijd veranderde. Ieder jaar is er een bijzondere tentoonstelling over hoe gezinnen Kerst vierden vanaf 1600 tot nu.

Al wandelend door de kamers , waar hele uitgebreide uitleg is, maakt u als het ware een wandeling door 5 eeuwen Kerst. Heel interessant!

Om u een beetje een idee te geven heb ik er een paar kamers uitgepikt en wilt u meer weten klik dan  hier.

Een kamer zoals hij er uitzag in 1630

Geffryre Museum Christmas Past: 1630 Hall

“Deck the halls with boughs of holly”

Het Kerst seizoen duurde 12 dagen met het begin op Kerstavond en het einde op Twelfth Night.

Het was de tijd om zeer gastvrij te zijn, je goede inborst te tonen door liefdadig te zijn, maar ook om te feesten, drinken, dansen, kaart te spelen! Op Nieuwjaars dag werden er cadeaus gegeven.

De tafel is gedekt voor het diner en u zult zien dat er heel veel gerechten van suiker gemaakt zijn. Hiermee lieten de bewoners zien, dat ze welgesteld waren, want suiker was zeer kostbaar!

De kamer is versierd met evergreens, een heidens gebruik, maar overgenomen door de Christenen als het symbool voor een eeuwig durend leven.

De Kissing bough aan het plafond is de voorloper van de mistletoe, die nu nog steeds gebruikt wordt.

Een kamer uit 1790

Geffrye Museum Christmas Past 2008: 1790 Parlor

“Dined at my House on rost Beef and Plumb Pudding”

De familie zit rond de tafel waarop de traditionele roast beef en plum puddding staat. Hoewel de kalkoen al in 1530 geïntroduceerd is, heeft hij de roast beef nog lang niet verdrongen! Je zou verwachten dat de plum pudding het dessert zou zijn, maar dat is niet het geval. Het is het bijgerecht bij de roast beef.

Kerst was in deze tijd een vrij sobere gelegenheid, niks feesten, drinken, dansen of andere extravagante zaken. Nog wel wat liefdadigheid, hoewel de rijke bazen hun personeel, die zeer van hen afhankelijk waren, niet langer meer trakteerden op een heerlijk diner, wat hen zeer kwalijk werd genomen!

Een kamer in 1830

Geffrye Museum Christmas Past 2008: 1830 Drawing Room

“New Characters for Twelfth Night”

Een klein familiefeestje tijdens Twelfth Night, 6 januari.

Sinds de middeleeuwen wordt deze dag beschouwd als het einde van de feesttijd. Het is een combinatie van Drie Koningen en de feestperiode van 12 dagen uit de tijd der heidenen, waar de winter zonnewende het middelpunt was.

Het is ook de tijd waarin een Koning en Koningin worden gekozen, die als een soort moderne ceremoniemeesters het feest leiden. De keuze is heel willekeurig: de man die de gedroogde boon vindt in de Twelfth Night cake wordt de koning en de vrouw die de erwt vindt wordt de koningin. Dit zorgde vaak voor hilarische taferelen, waarin de sculllery maid (helemaal onder in de orde van de dienstmeiden) samen met de Heer des huizes, de dienst bepaalde.

 Een kamer in 1870

Geffrye Museum, Christmas Past: 1870 Drawing Room

O Christmas Tree, O Christmas Tree”

Er wordt vaak gezegd, dat Albert, de echtgenoot van Queen Victoria de kerstboom meenam uit Duitsland, waar hij al lang in de mode was, maar het is waarschijnlijker dat Queen Charlotte, de echgtenote van King George III de eerste kerstboom meenam uit haar geboorteland Duitsland in ong. 1785.

Het was wel door Albert en Victoria dat hij heel populair werd, want ieder jaar werden er tekeningen gemaakt, die de hele wereld natuurlijk over gingen van hun gezin rond hun kerstboom.

Een kamer in  1890

Geffrye Museum, Christmas Past: 1890 room

Kinderen gaven hun ouders altijd een handgeschreven kaart waarop zij hen een Gelukkig Kerstfeest wensten, om hen te laten zien hoe goed zij de schrijfkunst al beheersten.

In 1843 ontwierp een zekere Sir Henry Cole de eerste commerciële kerstkaart. Hij had heel veel zakelijke contacten en bespaarde zich hiermee ontzettend veel schrijfwerk.

In 1870 kwam het goedkope tarief om post te versturen en werd het sturen van kerstkaarten overgenomen door het grote publiek

Wilt u  weten hoe de kamers er uitzien tot in 2000?  Klik hier.

Adres:  136 Kingsland Road, Shoreditch, E2 (niet ver van Liverpool Street Station)
Openingstijden: di t/m za van 10.00 – 17.00 en zondag en Bank Holidays maandags van 12.00 – 17.00.
Entree: gratis!

Bent u toch in Londen? Het is wat de Engelsen zo mooi  “a gem” noemen!

Gaat u er op zondag naar toe? Dan is een bezoekje aan de naburige Petticoat Lane Market in Middlesex Street van 9.00 – 14.30 ook een aanrader!

 

 

 
 
 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Bijzondere plekken, Tips, Tradities en gebruiken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s