Krampus de slechte tegenhanger van Sint Nicolaas

krampus-christmas-chocolateSinterklaas  is niet alleen maar leuk, lief, schattig met mannen die lieve kinderen overstelpen met cadeaus, weet u.

In IJsland bijvoorbeeld vinden we de Yule Lads, wat helemaal niet van die lieverdjes zijn. Maar veel erger is  Krampus (uit te spreken met een lage stem en veel gekraak).

Hij is de duivel Sint en demonische tegenhanger van Sint Nicolaas, populair in de landen Oostenrijk, Bavaria, Kroatië en Zuid Tirol

Lieve kinderen worden beloond, zoals we allemaal weten, maar Krampus komt in beeld als het stoute kinderen betreft. Op 5 december, de avond voor het echte feest van Sint Nicolaas, haalt hij hen op om hen een aframmeling te geven of alleen flink toe te spreken, dat weet je nooit van te voren.

Hij heeft een lange rode tong, gekloven hoeven, een vacht en hoorns en heeft altijd een flinke bos berken twijgen bij zich, waarmee hij de kinderen flink af kan rossen. Verder rammelt hij met bellen en ketenen. Een vreemde snuiter!

Hij werd al gesignaleerd voor wij westerlingen gekerstend werden en werd toegevoegd aan onze Christelijke gebruiken als slechte  tegenhanger van Sint Nikolaas.
De Inquisitie probeerde deze figuren uit te bannen en in Oostenrijk probeerden ze dat na de 2e Wereldoorlog ook, maar dat lukte natuurlijk helemaal niet met deze  figuur, die de fantasie van velen zo prikkelt.

Tegen het eind van de 20e was hij dan ook weer helemaal hip en in de mode en volgens degenen die hem kennen gaat het heel goed met hem!

Ik wens u een gelukkig en vrolijk Krampus!

Met dank aan Quirky Travel.com

krampus-mask

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond verhalen, Tradities en gebruiken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s