Heidense en Christelijke Kerst tradities overal in Europa

Van Advent naar de  Kerst: een feestelijke tijd met vrije dagen, familie bijeenkomsten, veel Christelijke/Heidense tradities , die allemaal bepaalde onderdelen gemeen hebben, waar je ook bent in Europa.

Advent: van  2 december – 24 december

Overal zien we in de kerken de advent krans, met 4 kaarsen, waarvan er iedere zondag 1 aangestoken wordt. De eerste 3 kaarsen zijn paars en de laatste die op de 3e zondag aangestoken wordt is rose,  een combinatie van advent paars en Kerst wit. De witte kaars komt in het midden en wordt pas op 25 december aangestoken.

Op zondag 2 december a.s. vieren alle Christenen, waar ook ter aarde, dat Christus op de wereld komt, de Advent.

Om dat heuglijke feit te vieren worden al eeuwenlang huizen versierd met levend groen als

Kerstboom variatie

symbool  van de belofte van eeuwigdurend leven, dat zich steeds weer vernieuwt. Lichtjes werden overal opgehangen en neergezet om te vieren dat Jezus, het licht op de aarde gekomen was.

Het is ook de tijd van verborgen cadeaus achter de gesloten deuren van de Advent kalender en  bezoeken aan de Kerstmarkten.

Door de hele geschiedenis heen worden er al verhalen verteld over welwillende, vriendelijke mannen, die in het geheim door de winternacht reizen (dit klinkt onbedoeld fout, excuses!) . Zo kennen wij Sinterklaas op zijn schimmel en de Angelsaksen Santa in de arrenslee, die kinderen cadeaus en zoetigheden brengen.

Later werd het evenement uitgebouwd tot grote optochten, de landelijke intocht en ….

Sinterklaas

schoenen gevuld met een wortel voor het paard bij de schoorsteen, waarna Sinterklaas de schoenen vult met een cadeau of Santa zijn cadeaus in een grote sok stopt.

Maar kent u ook het verhaal over Odin op zijn paard Sleipnir met 8 benen, dat heel veel gelijkenissen vertoont met die over Sinterklaas en Santa?

Toen de wereld nog bevolkt werd door heidenen werd in wat we nu noord Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden

Santa

noemen de langste nacht  gevierd. In die tijd tussen half december en begin januari kwam Odin in een lange blauwe cape op zijn paard Sleipnir naar de aarde om diegenen die honger hadden voedsel te brengen.

Hij wilde kennis  vergaren over het verleden, heden en de toekomst en moest daarvoor uit de Bron van de Wijsheid drinken. Dat was echter niet alles, want hij moest ook een groot offer brengen: zijn linker oog dat nu nog steeds op de bodem van de Bron ligt als symbool van de prijs die hij moest betalen voor al zijn wijsheid. 

Kindertjes vulden hun laarzen en schoenen met wortelen of suiker en zetten die bij de haard zodat Sleipnir  lekker kon smikkelen tijdens zijn drukke nachtelijke bezigheden. Odin beloonde de kinderen door cadeaus en snoep voor hen achter te laten.

Zo langzamerhand zijn de van oorsprong eenvoudige feestelijkheden helaas wat naar de achtergrond verdrongen door allerlei commerciële belangen, maar de verhalen bestaan nog  steeds en worden hopelijk nog lang doorgegeven aan de volgende generaties.

Kent u nog een ander verhaal over Kerst tradities, dat u wilt delen? Schrijf er een artikeltje over het liefst met foto en hij wordt vervolgens toegevoegd.

Met dank aan Eurotravelogue. com. 

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Tips, Tradities en gebruiken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s