10 tips voor een heerlijke maar ook zo ‘groen’ mogelijke vakantie in Engeland, Schotland of Ierland

Het is fijn om op vakantie te gaan, maar het voelt nog veel beter als het  ‘groen’  kan.

Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk!

10 simpele tips voor een groene vakantie.

1. Neem geen plastic tassen mee en laat je ook geen plastic tassen aanpraten bij je aankopen.
Gebruik gewoon herbruikbare of stoffen tassen om je schoenen, je   vuile was en je boodschappen/aankopen in te bewaren. Ze zijn er in alle soorten, kleuren, maten en vaak met humoristische opschriften.

 


2. Koop g
een plastic flesjes water of frisdrank.
Bespaar jezelf geld en red de planeet door je eigen hervulbare flesje mee te nemen. Op heel veel plaatsen in de wereld is het kraanwater gewoon drinkbaar en kun je je flesje gemakkelijk even bijvullen. Kan dat niet koop dan een grote fles en vul daarmee je flesje bij. Er zijn hele leuke of  chique flesjes te koop! Wat te denken van deze grappige Lego flesjes?

3 . Ga zo veel mogelijk lopend of huur een fiets.
Zeker in een stad een hele goede optie, want het is spannender en je ziet veel meer! In London kun je bijv. bij  TFL Barclays heel goedkoop een fiets huren. Je wordt eenmalig lid voor £3.00 en kunt met je code een fiets uit de stalling halen. Het eerste half uur is gratis, daarna £1.00 voor 24 uur!

4. Wil je echt souvenirs mee nemen, stap dan eens bij een lokale ‘artiest’ of  een Fair Trade winkel binnen.
Het is leuk om een praatje aan te gaan met de maker of verkoper,  je krijgt er vaak een uitgebreide beschrijving bij en je financiële steun wordt zeer gewaardeerd!

5. Kies zo mogelijk een milieu- vriendelijk hotel,  B&B of Guest house.
In de beschrijving van de accommodatie adressen wordt vaak aangegeven of en hoe  ‘groen’  ze zijn. Gewone ventilatoren werken net zo goed als airconditioning. Je doet thuis waarschijnlijk ook langer dan 1 dag met je badhanddoek en een waterbesparende  douchekop of een zuinig toilet zijn ook mooi meegenomen. De kans op ‘groen’ is bij B&B’s, Guest houses  en vakantiewoningen wel veel groter dan bij hotels.

6. Koop je fruit en/of  lunches op markten of bij lokale telers/kwekers.
Het is heel vers, er zijn minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, de producten hoeven niet per vrachtauto over een grote afstand aangevoerd te worden en je draagt er aan bij dat de teler/kweker ook een belegde boterham heeft.

 


7. Reis voor korte reisjes alleen met een rugzakje.
Je bent er altijd zeker van dat alles mee komt, want je ‘waakt er met je eigen leven over’. Je kunt sneller op pad, want je hoeft nergens op te wachten. Je zeult niet met een zware koffer en hoeft dus eigenlijk helemaal niet meteen naar je accommodatie adres! Als veel mensen dit zouden doen, worden de vliegtuigen, bussen en treinen minder zwaar belast, wat dan  weer gunstig is voor het milieu.

8. Blijf  in het ‘wild’ altijd op de aangegeven paden.
Je  spaart daarmee de natuurlijke habitat en er hoeft ook geen onnodige energie en tijd verspild te worden om de paden weer te herstellen.

 

9. Neem je afval mee terug.
Niet organisch afval breekt helemaal niet of  pas na een hele lange periode af. Neem daarom altijd een zakje mee en dump het bij terugkomst in de daarvoor bestemde afvalbak.

 

 

10. Maak gebruik van touroperators en reisbureaus  die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

Kijk of  er  overtochten met een veerboot zijn i.p.v. een vliegtuig, want dat is zo veel schoner.  Het vervoer met kleine busjes kan ook een pré zijn, want je komt op plekken waar grote touringcars niet kunnen komen, komt gemakkelijk in contact met de bevolking en er is minder milieu- maar ook geluidsvervuiling.

Wat doet TravellingWELL.nl zelf op dit front?
Naast ons hoofddoel: er voor zorgen dat iedere klant een heerlijke vakantie heeft, heeft TravellingWELL.nl  bovenstaande punten ook hoog op haar lijstje staan.

Wat is er nu mooier dan er voor te zorgen , dat er ook in de toekomst nog genoten kan worden van het moois in de natuur?

Wij werken daarom  nauw samen met:

  • The National Trust,  The National Trust for Scotland en Historic Scotland, die zich met zoveel inzet hard maken voor het behoud van het erfgoed op ieder gebied.
  • Rabbie’s, een Schotse organisatie met kleine busjes en chauffeurs die gek zijn op de streek waar zij vandaan komen en zorgvuldig met het milieu omgaan.
  • West Cork Active Tours in Ierland, waar tijdens de reizen  zo veel mogelijk gewandeld wordt en  de bus alleen dienst doet om bij het startpunt te komen.
  • Kleinschalige, groene accommodatie adressen, waar de eigenaar u veel tips zal geven over de mooie plekjes in de omgeving!

Met dank aan  Cultural Travel Guide, die me het laatste duwtje gaf om deze bijdrage te schrijven.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reis nieuws, Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.