Ode aan de stilte op De Hebriden en de rest van Schotland

De dag van de Stilte ( zondag 28 oktober a.s.)  is zo langzamerhand een wereldwijd fenomeen. Overal worden activiteiten georganiseerd, er verschijnen vele artikelen in bladen voor jong en oud  en ‘ervaringsdeskundigen’ verschijnen op tv, want ‘Het gaat slecht met de stilte. Er is veel minder van dan vroeger’ (citaat uit De Volkskrant van 24 okt. 2012).

Al die media aandacht en al dat ‘lawaai’ van bovengenoemde experts brachten mij ertoe dit artikel te schrijven, want is stilte niet gewoon iets waar eigenlijk iedereen op zijn tijd behoefte aan heeft maar dan gedurende een langere periode en niet op één speciale dag in het jaar?

Ga er eens  lekker voor zitten en stelt u zich eens voor hoe het zal zijn als er  geen verkeerslawaai is en er  geen schreeuwende mensen of sirenes te horen zijn,  gewoon helemaal niets. (” pss mag ik even storen, voelt het niet fantastisch en zou het niet geweldig zijn om echt op  zo’n stille plek te zijn”?)

 

Weer terug in de harde werkelijkheid zult u zich realiseren dat het vinden van zo’n ‘magic spot’  nog heel wat voeten in de aarde kan hebben in ons volle landje. Misschien krijgt u wel het gevoel dat u dan moet gaan zoeken  naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg.  Niets is echter minder waar, ze zijn er wel die stille plekken maar dan op De Hebriden en in allerlei andere delen van Schotland!

Wij (mijn man en ik) waren afgelopen zomer op De Hebriden: de eilanden aan de noordwest van Schotland en in het Geopark aan de noordwest kust bij Ullapool en ……..   het was er stil!

Overdag als we lekker in de zon of grommend in de regen wandelingen maakten op de moors, langs de kust, in de bergen/heuvels van Noord of Zuid Uist, Harris en Lewis en in het Geopark  verbaasden we ons over de stilte om ons heen en schrokken we  bijna van ons eigen gegrom of als er ergens toch een geluidje vandaan kwam.

Als we ’s avonds laat of ’s nachts nog wakker waren hoorden we helemaal niets: geen voorbij razende auto’s, geen geschreeuw van mensen, die  iedereen mee laten genieten van het afscheid nemen van hun vrienden, geen ambulances of politieauto’s, zelfs geen twitterende vogels, want die sliepen ook gewoon.

Een echte verademing want we konden als het ware onze eigen gedachten ‘horen’ en niet slechts gedurende 1 daarvoor speciaal in het leven geroepen dag,  maar een hele vakantie lang.

Klink u dit als muziek in de oren en krijgt u een grote drang om naast die ene dag a.s. zondag  nog deze herfst/winter of volgend jaar wat langer van de stilte te genieten?

Wij weten een  aantal van die plekken en helpen u graag om die te vinden. Neem  eens een kijkje op  http://www.travellingwell.nl bij Individuele Reizen in Schotland in het bijzonder.

Wij hebben  naast De Hebriden en het Geopark nog veel meer gebieden gevonden waar u kunt genieten van die welverdiende rust en stilte en prachtige reizen met eigen vervoer samengesteld. De gekozen kleine B&B’s of vakantiewoningen liggen op geluidsarme plekken, maar is dat nog niet voldoende dan vinden wetoch  gewoon een geluidsvrije plek voor u?

Het grote stille  genieten ligt gewoon binnen uw bereik en kan op ieder moment ook voor u beginnen!

Weet u stille plekken in Schotland waarvan u vindt dat ik er een reis omheen moet bouwen? Laat het me weten!

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reizen, Tips en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s