Tastbare herinneringen aan de vondelingetjes van The Foundling Hospital in Londen

Als u in Londen bent en iets heel bijzonders/ontroerends wilt zien zou  u een wandelingetje door  Marchmont Street bij Russell Square moeten maken.

Eén van de ‘tokens’

In het troittoir zijn allemaal afbeeldingen te zien, die verwijzen naar The Foundling Hospital, opgericht in de 18e eeuw voor kinderen, die te vondeling gelegd werden. Hun moeders spelden vaak een muntje, knoop of iets anders dat ze konden missen  aan de kleding, als herinnering, maar de kinderen kregen die helaas nooit. Het bestuur gebruikte de ‘herinneringen’  als teken/bewijs dat ze binnengebracht waren. In de 19e eeuw vonden ze nieuwe en betere methoden om als bewijs van afgifte te dienen en  de moeders kregen dan ook een bewijs mee.

Velen zullen  gewoon op de ‘tokens’  lopen  omdat er natuurlijk niet altijd naar de grond gekeken wordt, maar uit de reacties van diegenen die de afbeeldingen wel opgemerkt hebben blijkt dat zij het een mooi gebaar vinden van de kunstenaar, die echter helemaal niet genoemd wordt.

The Foundling Museum

The Foundling Hospital is al lang afgebroken, maar in het Foundling Museum is nog veel te zien. De Courtroom is helemaal gereconstrueerd en bevat o.a. de genoemde ‘tokens’, maar  ook een prachtige collectie schilderijen van o.a. Hogarth, Millais en vele vele anderen. De eiken trap uit de westelijke vleugel en het doopfond en kerkbanken uit de Kapel zijn ook opgeknapt en overgebracht naar het museum.

Foundlings’Voices

Er komen nu niet zo veel kunstwerken meer bij, maar wel heel bijzonder zijn de verhalen van de vondelingen The Foundlings’ Voices uit de 20e eeuw, die samen met tekeningen en filmpjes online bekeken kunnen worden.

Charles Dickens woonde er naast en had veel contact met zowel de kinderen als de leiding en hij heeft er over geschreven.

Charles Dickens

In 2012 het jaar dat er gevierd wordt dat hij 200 jaar geleden geboren werd,zijn er 2 tentoonstellingen over hem en het Foundling Hospital.

Adres: 40 Brunswick Square, London WC1N 1AZ.
Openingstijden: di t/m za van 10.00 – 17.00 en zo van 11.00 – 17.00.
Entree: 7.50 volw, 5.00 voor 60+ en kinderen tot 16 gratis.
Leden van The National Trust krijgen 50% korting.

Er is ook een restaurant bij.

Een deel van deze tekst en de afbeelding komt uit het London Historians’ Blog, waar ontzettend veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van Londen te vinden is. Een echte aanrader!

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s