Deel 5: noordwest Schotland, de Hebriden en Glencoe. Sept. 2012 Harris, Uist en Onich

Harris was inderdaad toch weer heel anders. De rit er naartoe was spectaculair! Heel dicht langs de kusten in het oosten en westen, veel rotsen, hogere bergen en eindelijk ook eens een paar zeehonden gezien.

Art galleries op prachtige plekken en bij één dronken we koffie met scones met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Schitterend.

Hele kleine dorpjes waar je al door bent voordat je je realiseert dat het een dorpje is, maar de kerk in Rodel met de prachtige graftomben van de belangrijkste clan in het gebied was weer heel bijzonder. Gelegen op een heuvel met uitzicht op het water zo’n beetje rondom.

Aan het eind van de middag overgevaren naar Berneray, dat met een dam verbonden is met North Uist. Dit is weer totaal anders. Uitgestrekte velden, vrij vlak en overal machair, wat vruchtbare grond is door het zeewier dat er opgebracht wordt, maar ook wel wat heuvels met volop stenen en rotsen. Nu zag het er allemaal een beetje bruinig uit, maar in de vroege zomer schijnt het vol bloemen te staan.

Onze B&B stond in een gehuchtje in North Uist met natuurlijk uitzicht op zee, het kan ook bijna niet anders.

Zondag is een beetje een moeilijke dag op de Hebriden, want vanwege het geloof is bijna alles dicht. Restaurants, hotels, museums, galleries, winkeltjes genoeg, maar 95% is dicht. Dan maar weer een wandeling over de machair, langs indeloos veel kleine meertjes en eindigend bij de kust. Wel lekker, niet opzienbarend, maar wel met wilde paarden, die heel rustig bleven toen we dichtbij kwamen. Ze konden zelfs geaaid worden. Vergeleken met Lewis en Harris is Uist toch minder boeiend, maar wel weer heerlijk rustig.

Aan het einde van de middag langs een eeuwenoude grafkamer en nog een wandeling bij Lochmaddy, de hoofdstad, gemaakt. Over een mooie hangbrug, langs een groot wat spooky uitziend huis, langs de kust en over de gewone weg, die gelukkig wel heel rustig was, terug. Deze wandeling was een stuk afwisselender dan die we ’s morgens in South Uist gemaakt hadden.

Maandagmorgen weer een boottocht en wel naar het noordwestelijke puntje van Skye. Er werd ook een zeehondje vervoerd in een kooi, die naar de zeehonden opvang moest. Zag er zo lief uit!

Dwars door de Quiraing naar Staffin, langs de Old Man of Storr en vervolgens helemaal naar het zuiden. Via de grote brug, die eens een tolbrug was, naar het vaste land. De bevolking had  zoveel problemen met de heffing van de tol dat er een opstand kwam en de  regering eigenlijk niet anders kon dan hem weer tolvrij te maken. Soms hebben opstanden dus toch echt zin!

Langs het schitterend gelegen Eilean Donan kasteel, door het dal met de 5 Sisters, langs o.a. Loch Garry, dat ook Loch Scotland genoemd wordt vanwege de gelijkenis met de vorm van Schotland, naar het Commando Memorial in Spean Bridge en Fort William naar onze caravan in Onich. Een schitterende rit!

Wat is het toch weer zalig om zelf te kunnen bepalen wanneer je ontbijt, een eigen woonkamer hebt etc.etc. B&B’s zijn natuurlijk heel fijn, je hoeft niets te doen, maar toch vind ik een eigen onderkomen heel wat lekkerder. De eigenaars van Highland Croft in Onich, Dane en Julia verwelkomden ons hartelijk en Dane dacht er zelfs aan om me 3 zoenen te geven, want dat is toch Nederlands?

Nu, dinsdag, is het vreselijk weer. Het stormt als een gek, het regent constant en de caravan staat te trillen op zijn poten en de wind giert om ons heen. Maar even niet weg, want we kunnen nu toch niets beginnen. Zouden we al naar een kasteel of tuin willen, dan gaat dat niet, want alles is bijna gesloten vanwege het weer als ik de Twitter berichten mag geloven.

Morgen zal het weer beter worden is ons beloofd.

Wordt vervolgd.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reis nieuws, Reisverslagen Schotland en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.