Deel 3: noord west Schotland, de Hebriden en Glencoe. Sept. 2012 Lewis

We moesten ons mini huisje The Beach Hut weer verlaten.

De veerboot naar Stornoway op Lewis vertrok om 10.25 en vanaf 9.45 was het een drukte van belang in het stadje Ullapool. We stonden als haringen in een ton op een parkeerplaats midden in het dorp en werden vervolgens door een politieagent over het kruispunt geleid naar de boot. Een heerlijk comfortabele overtocht van bijna 3 uur. Overal zitplaatsen, banken, slaapstoelen, er was een restaurant en diverse bars, waar ze heerlijke koffie hadden en je kon op diverse plekken naar buiten om te genieten van het uitzicht. Heerlijk!

Na aankomst in Stornoway op Lewis meteen doorgereden richting Callanish Stones, een cirkel stenen op een heuvel midden in het land, ouder dan de piramides. Wonderbaarlijk!

In het Visitor Centre draaide een film over het ontstaan en alles er omheen en in de winkel was het weer één en al verleiding voor mensen, die achtergrond boeken willen. Ik was ook weer zwak en kocht een boekje over de archeologisch interessante plekken in Schotland, maar had er zo 20 willen kopen. Vreselijk!

Door naar Dun Carloway Broch: een versterkte ronde toren waarin vaak belangrijke mensen zich veilig konden voelen. Een heel klein deurtje aan de achterkant, dus aanvallers moesten eerst helemaal om de toren heen. Verder dubbele muren rondom en de fam. zelf woonde boven, dus waren niet snel de klos bij een overval. Oorspronkelijk 11 meter hoog, immens voor die tijd! Ook hier heerlijk rondgescharreld en toen werd het tijd voor een paar gallerietjes, die ik in de folders had gezien.

The Blue Pig had werk van allerlei artiesten. Heel mooi en kunstzinnig, maar ik hield het bij ansichtkaarten met puffins van stof.

The Rarebird had allerlei voorwerpen en kledingstukken gemaakt van Harris Tweed in combinatie met andere materialen. Heel apart, maar ik werd er niet echt hebberig van.

Het was intussen al wat later in de middag en we wilden nog wandelen helemaal op de noordpunt bij The Butt of Ness. Door een kaal en uitgestrekt veenlandschap met veel kleine en grote meertjes. Weer heel anders dan het gebied bij Ullapool.

Eerst naar de B&B Rockvilla in Barvas. Zag er prima uit met ruime kamer en uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Wij meteen door naar The Butt of Lewis. Prachtig! Hele ruige rotspartijen, woest kolkend water, hele diepe kloven: kortom genieten.
Wordt vervolgd.

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en vooral Schotland fan en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid . De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Reis nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.