14 oktober: 6 daagse reis naar middeleeuws York en Castle Howard met klein groepje

York het prachtige stadje in noord Engeland is door de eeuwen heen altijd zeer in trek geweest bij bezoekers: vredelievende maar vooral oorlogszuchtige!

Vóór de komst van de Romeinen heette het kleine York Eborakon, een rustig Kelti­sch vestingplaatsje.

In het jaar ‘71 werd de plaats ingenomen door de Romei­nen, die het op hun beurt Ebora­cum noemden. Het werd de hoofd­stad van Romeins Noord Enge­land. In 312 werd de tot het christendom bekeerde Constantijn hier uitgeroepen tot keizer van het Romeinse Rijk en hij verklaarde dat er tolerantie tegenover allerlei geloven moest zijn. Hij voerde Kerstmis als Christelijke feestdag in.  Op deze plek werd later één van de grootste kathedralen van Europa gebouwd: York Minster.

Na de val van het Romein­se Rijk, rond 400, doopten de Angel-Saksen de plaats om tot Eofor­wic, de hoofd­stad van het onafhankelijke koninkrijk Northum­bria.
De Angel-Saksen op hun beurt verlo­ren de stad in de negende eeuw weer aan de Vikin­gen, die de stad omdoopten tot Jorvik, één van Europa’s be­langrijkste handelssteden.

Onder Normandische heer­schappij in de 11e eeuw was York  na Londen de belangrijkste vestingplaats. Willem de Verove­raar bouwde er eind 11e eeuw twee kastelen/forten om de stad zo goed mogelijk te kunnen beschermen tegen aanvallen.  Clifford’s Tower, nu een museum,  is het enige deel dat nog overgebleven is.

In de 16e eeuw liep de handel terug en dom­melde de stad een beetje in, maar een eeuw later leek het of de glorie­dagen weer werden hersteld, toen King Charles I -onder de drei­ging van de Burgeroorlog-  het hof van Londen naar York verplaatste.
Aan het eind van de 17e eeuw droegen o.a. de Quakers eraan bij dat York weer in trek raakte bij vooral wolhandelaars.

In de 18e eeuw werd York een geliefde bestemming voor de aristocratie, die hier voor sociale evenementen als de paar­denraces bijeen­kwamen. Door haar strategische ligging, werd York een belangrijk spoorwegknooppunt (en is dat nog steeds).

Het leuke en interessante van York is dat je van al die periodes nog iets terugvindt en kunt bezoeken doordat men veel moeite gedaan heeft om overblijfselen te restaureren en open te stellen voor iedereen.

Van de Romeinen,Vikingen en Normandiërs  de stadsmuren met de poorten, delen van de gebouwen en gebruiksvoorwerpen van het 9e legioen, Jorvik Centre waar de hele geschiedenis van de Vikingen zeer aantrekkelijk tot leven komt, straatnamen met gate (van gata), de plek waar een Normandisch kasteel stond en waar nu het Castle Museum is en het andere Normandische kasteel nu Clifford’s Tower.

Ook de middeleeuwen  zijn goed vertegenwoordigd met vooral The Merchant Adventurer’s Hall van de machtige gilden, het slagersstraatje The Shambles  en de nauwe klinker straatjes met de overhangende panden.

De rijke aristocraten en fabrikanten lieten schitterende panden na als Fairfax House, Mansion House, Gray’s Court, de mooie schouwburg, de deftige lanen rond het centrum, de parken, de racecourse en de deftige winkels waar zij hun inkopen deden.

Dat de aartsbisschop van York de één na belangrijkste van het hele land was en is, is goed te zien aan de overweldigende York Minster maar ook aan Cathedral Close rondom de kathedraal met het William College, Treasurer’s House, Deacon’s House. De ruïne van St. Mary’s Abbey in de Museum Gardens maakt duidelijk hoe groot de macht van York Minster was. Zij vonden de concurrentie te groot en St. Mary’s Abbey moest verdwijnen en begon opnieuw in het nu heel bekende Fountain’s Abbey in de Yorkshire Dales.

St. Michael-le-Belfrey naast York Minster behoorde  en behoort tot de zelfde parochie, maar was voor het gewone volk of te wel het plebs, want verschil moest en moet er zijn in Groot-Brittannië nietwaar?

Omdat er zo veel te zien en te beleven is, organiseert TravellingWELL.nl op 14 oktober een 6 daagse reis naar York voor een kleine groep van min. 10 en max. 15 deelnemers. We genieten uitgebreid van de middeleeuwse sfeer en een groot aantal  prachtige bezienswaardigheden uit de lange geschiedenis.  De lunches en diners zijn allemaal inclusief en vinden plaats op bijzondere plekjes. Ook de bezoeken aan alle bezienswaardigheden in het programma zijn inclusief en in uw vrije tijd zijn er nog veel meer museums, kerken en stadspaleisjes, waar u gratis naar binnen kunt.

Als extraatje brengen we ook een bezoek aan Castle Howard,   één van Engeland’s indrukwekkendste en weelderigste landhuizen in een enorm parklandschap.

Interesse? Kijk op Middeleeuws York en Castle Howard voor het uitgebreide programma.

 

 

Advertenties

Over Tina Somberg-Buiks

Enthousiaste Groot-Brittannië reiziger en ervaren reisleidster. Samensteller van reizen voor individuele reizigers op eigen gelegenheid en groepsreizen voor kleine groepen, die ik dan zelf begeleid. De passie voor dit land is ontstaan tijdens de reizen door de prachtige landschappen, de ontmoetingen met de vrij excentrieke bewoners, de bezoeken aan de talloze musea en bezienswaardigheden en de studie Engels MO-A, MO-B en uiteindelijk de doctoraal studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe reizen in het aanbod en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s